Ελαφόνησος NATURA 2000

Στις περιοχές ΝATURA 2000, o Σίμος

Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελαφονήσου για το όποιο αξίζει να την επισκεφθείτε και να την απολαύσετε αποτελεί το μεγαλείο του φυσικού πλούτου, της χλωρίδας, της περιοχής κάτι που έκανε το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών, να εντάξει την Ελαφόνησο στις περιοχές ΝΑΤURA 2000.

Ελαφόνησος NATURA 2000
Έπειτα από αξιολόγηση του φυσικού πλούτου της περιοχής από τους αρμόδιους περιβαλλοντολόγους, ο υγρότοπος της Στρογγυλής, οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη που συναντήθηκαν, βρέθηκαν μόνο στην Ελαφόνησο και στην παραλία του Σίμου, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Camping μας.

Πιο συγκεκριμένα, στο φυσικό μεγαλείο της περιοχής αποτελείται από δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως οι αμμοθίνες. Το χαρακτηριστικό τους είναι, πως αμέσως μετά τη ζώνη που βρέχεται από το καταγάλανα νερά, αναπτύσσονται «χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες» με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό φυτό της Ελαφονήσου, είναι η Αμμοφιλία ή Αγκαθιά, καθώς επίσης και ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας». Πρόκειται για εξαιρετικής ομορφιάς βλάστηση που αναπτύσσεται εσωτερικά προς της ξηρά, φθάνοντας τα 10 μέτρα ύψος στην παραλία τους Σίμου. Έτσι δημιουργούνται αμμώδεις λοφίσκοι, όπου στην κορυφή τους βρίσκεται η αμμοφιλία ενώ ο Κρίνος, διαθέτει υπόγειο βολβό και εμφανίζεται σποραδικά σε ομάδες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο και σημαντικό βήμα για τη διαδικασία σταθεροποίησης.

Στη συνέχεια, τις λευκές αμμοθίνες διαδέχονται οι γκρίζες. Πρόκειται για σταθεροποιημένες αμμοθίνες με κατεύθυνση προς τη χέρσο. Η σταθεροποίηση των θινών αυτών επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση μόνιμης φυτοκάλυψης από ποώδη και ξυλώδη φυτά που εμπλουτίζουν το αμμώδες έδαφος με οργανικές ουσίες και το καθιστούν πιο σκοτεινόχρωμο και συνεκτικό. 
Ένα άλλο σημείο, που προκαλεί το βλέμμα και χαρίζει μια εξαιρετική εικόνα στον επισκέπτη της Ελαφονήσου, βρίσκεται μπροστά από τη Στρογγυλή. Εδώ συναντάμε τις «Λόχμες των παραλιών με άρκευθους (κέδρα)». Χαρακτηριστικό είδος της περιοχής είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus Oxycedrus Subsp. Macrocarpa. Βλάστηση σπάνια και δυσεύρετη στη Μεσόγειο.

Η σημαντικότητα των παραπάνω για την σταθερότητα της αλυσίδας αποδεικνύεται από το γεγονός πως εάν, η παραπάνω βλάστηση διασπαστεί τοπικά με ανθρώπινη παρέμβαση, ο άνεμος παρασύρει την άμμο με αποτέλεσμα να σκεπάζει αγρούς και λιβάδια ή υγροτόπους.

Άλλο άξιο προσοχής σημείο στη μαγευτική Ελαφόνησο, είναι οι γερακίνες και τα Βραχοκιρκίνεζα. Μεσογειακοί θαμνώνες με αείφυλλα πλατύφυλλα και τα φρύγανα φιλοξενούν πολλά είδη που φωλιάζουν σε θάμνους. Αγκαθωτοί θάμνοι που η ιδιαίτερη μορφή τους προσφέρει εξαιρετική θέση για κατασκευή της φωλιά τους, ενώ τρέφονται με μικρά θηλαστικά και ερπετά από το έδαφος.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η ομάδα του Simos Camping Eλαφονήσου, σεβόμενη απόλυτα την οικολογική ιδιαιτερότητα της περιοχής, λειτουργεί πρότυπη μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων ενώ παράλληλα στις εγκαταστάσεις μας βρίσκονται ειδικοί κάδοι για ανακυκλώσιμο υλικά όπως πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί και γυαλί. Για την παραγωγή ζεστού νερού χρησιμοποιούνται ηλιακοί συλλέκτες και ηλιακά φώτα για τον βραδινό φωτισμό. Παράλληλα από την περιποίηση και τον καλλωπισμό των περιβαλλόντων χώρων, χάρη στις ειδικές μονάδες επεξεργασίας που διαθέτουμε από τα κομμένα κλαδιά και τα απορρίμματα παράγουμε ως πρώτη ύλη οργανικό λίπασμα που καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες.

Στο Simos Camping Ελαφονήσου, λειτουργούμε λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Επιλέγουμε να επενδύουμε στην οικολογική προοπτική και στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο επιδιώκουμε να συμπεριφέρονται και οι επισκέπτες μας.