Ελαφόνησος

Το νησί που ενέπνευσε το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, συγκεκριμένα στο νομό Λακωνίας και έχει έκταση 19τ.χ. Πριν πολλά χρόνια, ήταν ενωμένη με την απέναντι περιοχή. Στη συνέχεια διάφορες τεκτονικές δονήσεις διαχώρισαν το νησί, σχηματίζοντας τη σημερινή του μορφή.

Ταξιδεύοντας με το ferry boat, μια προσεκτική ματιά στα καταγάλανα νερά, μπορεί να διακρίνει ακόμη την ιστορική προέλευση της περιοχής μέσα από τις βυθισμένες αρχαίες κατασκευές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έρευνες που έγιναν κατά καιρούς συντείνουν στο ενδεχόμενο πως η Ελαφόνησος, αποτελεί μια χαμένη πόλη που ίσως ενέπνευσε το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας! Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος ήταν γνωστή σαν “ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ” καθώς το τότε σχήμα, σύμφωνα με τον Παυσανία παρέπεμπε στην όψη γαϊδουρομασέλας.

Το σημερινό της όνομα το αντλεί από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς, όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία, πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδος στην περιοχή και ειδικότερα μικρόσωμα ελάφια κόκκινου χρώματος.

Στο γραφικό χωριουδάκι της Ελαφονήσου, μπορείτε να γευτείτε τις τοπικές λιχουδιές της περιοχής, να πιείτε cocktails φτιαγμένα με καλοκαιρινή διάθεση και να απολαύσετε την βόλτα σας στο λιμανάκι, δίπλα στις βάρκες, σε ένα αυθεντικό ψαροχώρι που συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις!